Tuesday, October 27, 2009

Perkahwinan adalah satu kebahagian apabila adanya REDHA..


Assalamualaikum..
Apa khabar sahabat-sahabat perjuangan?semoga kita sentiasa diberikan kesihatan yang baik dan sentiasa berada di bawah lembayung kasih sayangNya.Lama benar saya tidak mengupdatekan blog ini,hampir sebulan juga..

Pertamanya saya ingin ucapkan ribuan terima kasih kepada sahabat –sahabat saya EX-SMKANT,EX-DQ dan Mesir kerana sudi menghadirkan diri ke majlis walimah saya,terharu dengan kehadiran kalian walaupun kad jemputan tidak dihulurkan melainkan sms dan perkhabaran dari blog dan Friendster sahaja.Alhamdulillah walaupun kita membawa haluan masing-masing tapi ukhuwwah fillah yang terbina tidak pernah ditelan masa dan zaman,akhirnya bertemu juga di majlis istimewa saya.Alhamdulillah,terima kasih tuhan!

Kini,sudah sebulan saya mendirikan rumahtangga bersama suami tercinta Azhar Abd. Rahman,walaupun kini dia tidak berada disisi saya.”Alah bisa tegal biasa”,saya dah redha di atas permusafiran dia dalam menuntut ilmu di bumi Allah (Madinah Al-Munawwarah).iAllah

Mengimbas kembali peristiwa di Mesir,di suatu petang,di rumah Nujhi 1

“ak,saya nak telefon kelurga sekejap,dah lama rasanya tak call mereka,”kataku.Setelah kebenaran diperoleh ,aku terus mggunakan khidmat Lowrate Voip yang popular di kalangan pelajar di situ.ku dengar telefon telah diangkat,lalu terdengar suara mamaku sayup-sayup kedengaran.Mama,result tak keluar lagi,kemungkinan tirah balik bulan 10,”kataku..Mama,tirah ada nak bincang sikit dengan mama tapi bukan sekarang,lepas result baru bincang.Mamaku rasanya dapat meneka apa yang aku fikirkan ketika itu..pasal kahwin ke?katanya cuba meneka..Aku dengan malu-malu kucing mengiakan. Tak lama selepas itu,masuk satu msg,datang dari mama “suruh azhar call abah dalam pukul 10mlmm waktu Malaysia”.Ketika itu,fikiranku runsing,nak buat apa pula la mama abah ni..Lalu aku dengan segera menghantar msg kat mama.Mama & abah redha ke tirah kahwin tahun ni?klu xpasti atau ragu-ragu tak pe lah,tahun depan kahwin,”kataku.Msg dari mama rupanya..Mama & abah redha .Ringkas tapi membuatkan aku tak putus-putus ucap syukur kepadaNya,dengan perbincangan ringkas kedua pihak malam itu,akhirnya bersetuju untuk dinikahkan tahun ini..Kata zauj aku,ketika sms aku smpai pada dia ketika itu,dia baru siap berdoa di depan kaabah minta padaNya untuk dimakbulkan hajat.

Selang beberapa hari selepas itu(tak pasti),akad nikah ditetapkan 24/9/2009.Terkejut aku ,mak oooi cepatnya,tinggal beberapa minggu jer nk buat persiapan…Ya Allah sempat ke tak ni.mudahkan urusan kami Ya Allah.Doaku di dalam hati..Lalu tiket one way ku tempah awal walaupun result belum keluar,aku berharap sangat aku najah kabir .Selang beberapa hari result aku pun keluar,ramai ku dengar najah tapi aku terkeluar dari senarai tersebut,rasa macam nak pengsan dengan ujian ini,aku terus call mama memberitahu result aku.Mama cuba menenangkan keadaanku,think positif dan ada hikmah di sebaliknya.Dia suruh aku balik juga lagipun kita dah berjanji dengan orang.Ketika itu hanya Allah sahaja yang tahu perasaanku ketika itu bercampur gembira &sedih.

Kepulangan aku 12/9/2009 ke Malaysia disambut gembira oleh keluarga.Mama memaklumkan padaku kita buat terus kenduri,senang tak payah tangguh-tangguh dah tahun depan.Terkejut aku untuk kesekian kalinya..Alhamdulillah tak sakit jantung jer masa tu..Setelah itu kami terus bertolak ke pusat membeli belah untuk membeli barang hantaran untuk pihak lelaki .Sementara di rumah pak dak aku sibuk mengecat rumah ,alhmdulillah ada adik beradik mama yang mahir ,memudahkan lagi urusan di dalam rumah ermm..teringat pula baju pengantin ,ada ke orang nak terima tempahan ,dekat-dekat nak raya ni..jangan risau mama kata padaku dah siap dah,sehari je .Hantaran mcm mn pula?jangan risau,kawan mama boleh hiaskan,selebihnya kawan-kawan dan jiran kita bagi.Di dalam hatiku syukur alhamdulillahHari berikutnya pula aku pergi temuduga nikah,alhmdulillah dipermudahkan semuanya,Alhamdulillah dalam seminggu urusan aku selesai.mesti tak percaya kan?

Pada hari berikutnya,jiran-jiran dan adik beradik mama mula datang untuk menyiapkan bunga telur dll..Ketika itu aku terfikir beruntungnya kami,memiliki jiran-jiran yang baik hati dan ringan tulang.Sekurang-kurangnya mama dan abah tak penat sangat..kesian,ni anak sulung dia punya pasal ni..maaf yer mama dan abah.

Di hari majlis akad nikah & perkahwinanku..

Alhamdulillah,sahlah aku menjadi isteri dengan diakad nikahkan oleh abahku sendiri.Di luar cuaca cerah berbanding hari-hari sebelumnya hujan dan mendung.Kawan-kawan mama dan abah pun ramai,kawan aku pun ramai.Kata mama,rasa ramai yang datang tapi makanan masih banyak lagi,pelik..aku terfikir makanan tak sedap ker..atau mereka puasa..ermm..sukar untuk ditafsirkan.

Apa motif saya menulis pengalaman ini?

Pertama: Keredhaan ibubapa.Percayalah apabila kita hendak membuat sesuatu perkara ,andainya diredhai ibubapa,jalannya lebih mudah dan diberkati selama-lamanya. Mendapatkan izin dan redha ibubapa termasuk dalam keumuman sabda Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam:

Keredhaan Allah terletak pada keredhaan ibubapa manakala kemurkaan Allah

terletak pada kemurkaan ibubapa.[5]


[5] Sahih: Dikeluarkan oleh al-Tirmizi dalam Sunannya – hadis no: 1899 (Kitab al-Birr wa al-Silah, Bab berkenaan keutamaan pada keredhaan ibubapa) dan ia dinilai sahih oleh al-Albani dalam Silsilah al-hadith al-Shahihah – hadis no: 515.

Kedua
:Allah itu adil.Andai Dia bagi kesedihan kepada kita dalam perkara ini,Dia pasti akan bagi Kegembiraan dalam perkara yang lain.Surah Al-Insyirah

Ketiga:Jagalah hubungan kita dengan jiran. Disebut di dalam hadith dari riwayat Ismail ibn Muhammad ibn Saad ibn Abi Waqas daripada bapanya daripada datuknya yang berkata telah bersabda Rasulullah sallallahualaihiwasalam :


“Empat perkara daripada tanda kebahagiaan ialah perempuan yang solehah, tempat tinggal yang lapang dan jiran yang baik serta memiliki kenderaan yang selesa dan empat tanda daripada keburukkan (kesusahan atau derita) ialah memiliki jiran yang jahat, isteri yang tidak baik, serta tempat tinggal yang sempit dan kenderaan yang buruk” .

(hadith sahih riwayat Ibn Hibban dalam sahihnya no. 4032 dan Abu Nuaim dalam Hilyatul Auliya no. 388 Jilid 8 dan isnad hadith ini sahih dengan menepati syarat Syaikhain diriwayatkan juga oleh Ahmad m/s 1445 Jilid 1 dan Hakim no. 2640 dan Bazzar serta Tabrani dengan lafaz yang hampir sama).


Alhamdulillah segalanya adalah milikMu..terima kasih Tuhan!


Pesanan kepada sahabat-sahabat saya,seandainya kalian sudah berpunya atau calon eloklah dipercepatkan tapi bukan dengan memaksa ibubapa,sebaliknya berdoa bersungguh-sungguh kepadaNya & berbincang dengan baik,yang pasti mereka meredhai hubungan kalian.i.Allah mudah jalan kalian untuk melaksanakan sunnah Rasulullah s.a.w
.
Seandainya tidak dapat melaksanakan sunnah itu lagi,eloklah lelaki atau perempuan menjaga batasan pergaulan walaupun dah bertunang,sms kepada perkara yang perlu sahaja ,elakkan daripada selalu chatting.Call bila terdesak sahaja,hilang nikmat perkahwinan nanti.Ini sekadar peringatan bersama.Yang baik ambik dan yang buruk tinggalkan..Saya sudah menyampaikan apa yang perlu..

ni nombor telefon baru saya:+60192678269

No comments: