Monday, November 1, 2010

"Kerana Allah"ku selak helaian demi helaian majalah solusi yang berjaya menambat hatiku,lalu aku terpaku pada satu artikel yang cukup menyentuh dan mendidik hatiku ,tajuknya cukup istimewa "Bukan Cinta Biasa!".

Dimulakan dengan dialog siti hajar isteri Nabi Ibrahim yang bertanyakan permusafiran suaminya adakah kerana Allah ?Lalu dijawab dengan jujur Ya,semuanya ini kerana Allah.Mendengar jawapan itu Siti Hajar tidak berkata apa-apa lagi.Mata dan hatinya menghantar Nabi Ibrahim berlalu.Tega dan redha walaupun ditinggalkan di bumi yang kering kontang jauh daripada manusia,haiwan dan tumbuhan.Ya,itu semua perintah Allah.

Hebat!memang bukan cinta biasa.Ku merenung dan bermuhasabah ada lagi ke pasangan hidup yang mempunyai jiwa yang kental seperti Nabi Ibrahim dan Siti Hajar.Bertemu kerana Allah,berpisah kerana Allah.Mungkin kalau situasi demikian berlaku kepada kita seorang isteri pada zaman sekarang bukan kata-kata "apakah semua ini kerana Allah?sebaliknya "Kenapa sampai hati kau buat begini?"Ohh..lemahnya iman dan takwa kita.

Kita tidaklah setabah Siti Hajar dan pasangan kita pun tidaklah sebaik Nabi Ibrahim namun setidak-tidaknya kita mengakui dan sentiasa mencuba untuk bersabar dengan peneguhan kata "kerana Allah"..

Ya Allah bantulah kami(isteri-isteri) zaman sekarang dalam megharungi ujian di dalam bahtera rumahtangga bersama (suami-suami) kami.Kentalkan hati kami seperti srikandi-srikandi terdahulu..semoga "kerana Allah" sentiasa berada di hati dan setiap tindak tanduk perbuatan kami..Amin Ya Rabb

1 comment:

belog|amiyo said...

memang bukan cinta biasa..kerana Allah...