Monday, February 9, 2009

"MEMPERKASAKAN GENERASI ULAMA"

Assalamualaikum...

Alhamdulillah saya bersyukur dengan rahmah dan kasih sayangNya,memberi peluang kepada saya untuk berkongsi dengan pembaca blog yang budiman setelah agak lama blog ini "tak bersuara"yang pada hakikatnya memang tak bersuara kecuali apabila diletakkan muzik di dalamnya..begitu juga la dengan iman kita yang sewajibnya diisi dengan pengisian yang baik supaya bertambah subur dan indah iman kita..

Alhamdulillah pada 7 hb Feb bersamaan 12 Safar ,Unit Dakwah & Pembangunan Insan DPMM telah mengadakan Kolokium Ilmuan (Q) siri ke II yang bertemakan "Memperkasakan Generasi Ulama' yang berobjektifkan ukhuwah dan kefahaman ISLAM yang dikhususkan kepada pelajar baru dan pelajar lama amnya.Alhamdulillah sambutan yang menggalakkan daripada pelajar lama & baru amat memberansangkan..

Program yang bermula hampir separuh hari ini bukan semata-mata untuk memenuhi ruang takwim tetapi membuka minda pelajar-pelajar untuk berfikir , memahami dan bertindak terhadap suasana dunia sekarang yang memerlukan diri kita yang bukan sahaja perlu menelaah madah yang dipelajari tetapi ambik "cakna" hal dunia yang sekarang semakin bertambah parah.Selain itu ukhuwwah juga perlu dititikberatkan supaya kita menjadi umat yang kuat untuk melawan musuh yang pelbagai penjuru yang tak mampu dipikul oleh kita secara bersendirian.

Kesimpulannya marilah kita sama-sama memantapkan ukhuwwah dan juga thaqafah kita supaya kita tidak dipandang rendah oleh musuh kita yang sering memperlekehkan ISLAM pada hari ini..

Sebelum menutup tirai bicara saya pada hari ini,saya mengucapkan JAZAKALLAHUKHAIRAN JAZA' kepada semua Ajk pelaksana Kolokium Ilmuan siri ke II ,semoga Allah membalas segala usaha dan penat lelah kalian... ada rezeki,boleh jadi ajk lagi untuk kolokium seterusnya..

Secebis ingatan:"Sebaik-baik manusia ialah yang memberi manfaat kepada orang lain"

Bawalah badan anda kemana -mana tapi biarlah hati tetap bersama ILAHI

No comments: